KRIM-projekt på anstalten i Luleå

I projektet Kultur för livet har vi sett hur musik och drama kan förändra liv. På anstalten i Luleå har deltagarna fått möjlighet att uttrycka sig, stärka sin självkänsla och skapa gemenskap. Musikens kraft öppnar nya dörrar.

Inom projektet Kultur för livet arbetar Skådebanan Norrbotten med att använda kultur som en bro till självkänsla, gemenskap och personlig utveckling. På anstalten i Luleå har internerna fått sjunga tillsammans och genom det växt som människor.

Musikens kraft på anstalten i Luleå

På anstalten i Luleå har projektet Kultur för livet visat hur musik kan förändra liv. Genom körövningar och musikquizar ledda av sångpedagogen Eva Plumppu och pianisten Lennart Johansson har intagna fått möjlighet att uttrycka sig, stärka sin självkänsla och skapa gemenskap.

Rehabilitering och gemenskap genom musik

Kriminalvårdens främsta uppdrag är att rehabilitera klienterna och säkerställa en trygg miljö. Genom att integrera musik i verksamheten har vi bidragit till dessa mål. Musikens kraft samlar människor och skapar glädje, vilket både klienter och personal har upplevt som mycket positivt. Besök från personer utanför anstalten är särskilt uppskattade, då de bryter monotonin och ger nya perspektiv.

”När ni är här glömmer jag bort att jag sitter inne,”
säger en av killarna efter träffen

”Idag fick pappa sjunga solo och jag fick applåder av alla,”
berättar en av killarna för sina barn i ett telefonsamtal senare.

En lägereld att samlas kring

Vi har sett vänskapsband bildas, murar rivas, och broar mellan olika nationaliteter byggas. Vi har fått se hur killarna applåderat varandra när de vågat öppna upp och sjunga solo inför gruppen. Musiken har skapat en gemenskap, en ”lägereld” att samlas kring.

“Det här är nåt av det mest meningsfulla jag gjort i mitt arbetsliv. Jag åkte hit med känslan att vi skulle göra nåt för killarna,
men det har verkligen gett mig mycket tillbaka,”

berättar Lennart Johansson, pianist och körledare,
efter sista träffen på anstalten för i år.

En bro mellan olika bakgrunder

Klienterna på anstalten kommer från olika länder och kulturer, vilket kan göra det svårt att hitta gemensamma intressen. Musiken har dock visat sig vara en universell kraft som förenar. Genom att sjunga tillsammans har klienterna byggt vänskapsband och skapat en tryggare miljö. Att sjunga tillsammans gör det svårt att vara ovän med någon, vilket bidrar till en bättre säkerhet på anstalten. Musiken ger glädje!

Positiva effekter och framtidshopp

Sångövningarna har öppnat upp känslor och skapat en bekväm atmosfär där många vågar sjunga och tro på sig själva. Klienterna har stöttat varandra och visat omtänksamhet, vilket har fört dem närmare varandra. Personal har sett hur klienterna har lett och visat intresse, och hur de har applåderat och motiverat varandra.

”Ni kommer med erat engagemang, med musiken som samlar människor och får klienter som anställda att känna glädje och gemenskap. Klienterna ser väldigt få andra människor än blåklädda och därför är alla besök ”utifrån samhället” väldigt uppskattade”, skriver en ur personalen efter en av träffarna.

Minnesvärda stunder och framtida planer

Under vårterminens sista omgång deltog Sveriges Radio och spelade in sjungandet, vilket blev en minnesvärd dag för alla inblandade. Flera klienter sjöng solo och en ny deltagare blev så inspirerad att han planerar att lära sig spela gitarr och delta i höstens träffar. Musiken har skapat en gemenskap och gett klienterna något att berätta om när de ringer hem.

Vi ser fram emot att fortsätta detta meningsfulla arbete och skapa fler möjligheter för personlig utveckling och gemenskap genom musik.

”Både jag och Lennart känner att detta är bland det mest meningsfulla vi gjort och det ger hopp om framtiden för klienterna. Tänk att musiken kan göra så stor skillnad!” säger Eva Plumppu, sångpedagog.